Mit kell tudni a K-vitamin hiányáról és túladagolásáról?

649
HOZZÁSZÓLÁS:

A K-vitamin-hiányt a leggyakrabban az orvos idézi elő azzal, hogy a beteg trombózisát, illetve emboliás betegségét a vér alvadóképességének gátlásával, nálunk leggyakrabban Syneumar tabletta adásávk-vitamin4al hozza létre. Ez a gyógyszer a K-vitamint kiszorítja a kötési helyéről és elfoglalva azt, a glutamin- y-karboxiláz enzim hatástalan formája alakul ki.

Nem képződnek tehát megfelelő véralvadási tényezők és a csontképzésben is szerepet játszó kalciumkötő fehérje is elégtelen mennyiségben lesz jelen. A Syncumamak további kellemetlen hatása is van: ha terhes nő szedi, magzatában a fejlődési rendellenesség gyakoribbá válik. Terhességben tehát a Syneumar szedése nem megengedett (ilyenkor heparinnal lehet hasonló hatást elémi).

Veszélyben a csecsemők

Az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia felhívja a figyelmet arra, hogy a koraszülöttek különösen, de az anyatejjel táplált csecsemők maguk is K-vitamin-hiány szempontjából veszélyeztetettnek számítanak. Magában az anyatejben kevés a K-vitamin.

Az újszülöttben még nincs bélbaktérium, bélcsatornája steril, onnan K-vitamin nem származhat. Sokan azt is kétségbe vonják, hogy a csak anyatejjel táplált újszülött belében a baktériumflóra alkalmas-e K-vitamin előállítására.

Mindezek miatt újszülötteknek izomba fecskendezve 0,5-1,0 mg adagban adnak K-vitamint, de a csecsemők részére megelőző kezelésként a terhes anyának a szülés várható időpontját megelőzőleg napi 2-5 mg Ki-vitamin adható, vagy a szülés megindulása előtt 6-24 órával 2-5 mg izomba fecskendezése javasolt. Fontos, hogy a szoptató anya tápláléka mindennap tartalmazzon friss, leveles zöldséget.

A K-vitamin túladagolása

Éppen az újszülötteken K-vitamin-túladagolási veszélyekkel is számolnunk kell, ez pedig a vérsejtek feloldódásával járó és ezért sárgaságot okozó (amúgy is van ilyen minden újszülöttben) vérszegénység.

Ezért van a szülőnőkön korlátozás, az említett 2-5 mg, újszülötteken pedig 1-2 mg.

649
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]