Mit kell tudni a K-vitamin hiányáról és túladagolásáról?

A K-vitamin-hiányt a leggyakrabban az orvos idézi elő azzal, hogy a beteg trombózisát, illetve emboliás betegségét a vér alvadóképességének gátlásával, nálunk leggyakrabban Syneumar tabletta adásávk-vitamin4al hozza létre. Ez a gyógyszer a K-vitamint kiszorítja a kötési helyéről és elfoglalva azt, a glutamin- y-karboxiláz enzim hatástalan formája alakul ki.

Nem képződnek tehát megfelelő véralvadási tényezők és a csontképzésben is szerepet játszó kalciumkötő fehérje is elégtelen mennyiségben lesz jelen. A Syncumamak további kellemetlen hatása is van: ha terhes nő szedi, magzatában a fejlődési rendellenesség gyakoribbá válik. Terhességben tehát a Syneumar szedése nem megengedett (ilyenkor heparinnal lehet hasonló hatást elémi).

Veszélyben a csecsemők

Az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia felhívja a figyelmet arra, hogy a koraszülöttek különösen, de az anyatejjel táplált csecsemők maguk is K-vitamin-hiány szempontjából veszélyeztetettnek számítanak. Magában az anyatejben kevés a K-vitamin.

Az újszülöttben még nincs bélbaktérium, bélcsatornája steril, onnan K-vitamin nem származhat. Sokan azt is kétségbe vonják, hogy a csak anyatejjel táplált újszülött belében a baktériumflóra alkalmas-e K-vitamin előállítására.

Mindezek miatt újszülötteknek izomba fecskendezve 0,5-1,0 mg adagban adnak K-vitamint, de a csecsemők részére megelőző kezelésként a terhes anyának a szülés várható időpontját megelőzőleg napi 2-5 mg Ki-vitamin adható, vagy a szülés megindulása előtt 6-24 órával 2-5 mg izomba fecskendezése javasolt. Fontos, hogy a szoptató anya tápláléka mindennap tartalmazzon friss, leveles zöldséget.

A K-vitamin túladagolása

Éppen az újszülötteken K-vitamin-túladagolási veszélyekkel is számolnunk kell, ez pedig a vérsejtek feloldódásával járó és ezért sárgaságot okozó (amúgy is van ilyen minden újszülöttben) vérszegénység.

Ezért van a szülőnőkön korlátozás, az említett 2-5 mg, újszülötteken pedig 1-2 mg.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!