Miért van szükségünk K-vitaminra, és honnan juthatunk hozzá?

612
HOZZÁSZÓLÁS:

Először 1929-ben gyanították, hogy létezik egy speciális vérzéscsillapító faktor, ezzel brokkolipárhuzamosan DAM (Dánia) tanulmányozta a koleszterol változását zsírszegény tápon tartott csirkéknél. Nem sokkal később egy svéd kutató SCHONEYDER csatlakozott munkájához, és együtt határozták meg minden kétséget kizáróan egy olyan anyag létezését, amelynek hiányában – zsírszegény diéta esetén – a szervezetben a kötőszövetek vérzékennyé váltak.

1936-ban sikerült izolálniuk a fillokinont, és DAM ennek az anyagnak a ,coagulációs vitamin” nevet adta, ahonnan a K-vitamin-elnevezés is származik. Már 1935-től részlegesen előállították különböző növényi alapanyagokból, és 1939-ben sikerült megoldani modem szintetikus előállítását is.

Fizikai-kémiai szempontból a K-vitamin a valóságban a naftokinon természetes származékainak egy csoportja, amelynek több alcsoportja létezik, közös jellemzőjük az azonos váz, és az alifás fitil oldallánc.

Milyen forrásai vannak?

A fillokinon, más néven fitomenadion, természetes állapotában nagyobb mennyiségben a növények zöld leveleiben található, míg a K2-vitamin baktériumokban fordul elő. Az állati kötőszövetekben viszont hasonló mennyiségű K1- és K2-vitamin található, és egyforma a vitaminaktivitásuk is.

K1-vitaminból a napi szükséglet igen kevés, amit bőségesen fedez a nyers gyümölcsök és saláták fogyasztása, ugyanennyi termelődik a bélrendszerben a szaprofita baktérium flóra által is, és az így keletkezett K-vitamin közvetlenül a vérkeringésbe kerül.

A napi K-vitamin-szükséglet 0,03 mg testsúly-kilogrammonként, ez a szabály egyaránt érvényes gyerekekre és felnőttekre; eszerint egy tízkilós gyerek napi igénye 0,3 mg, és egy nyolcvan kilós felnőtté pedig 2,4 mg naponta.

Ahogy a többi zsírban oldódó vitamirmál is láttuk, a K-vitamin is az epe hatására elszappanosított formában található a vékonybélben a többi táplálékból származó zsírral együtt, és a nyirokrendszer közvetítésével jut be a vérkeringésbe. Ez az étkezés után két órával következik be, és ekkor mérhető a vérben legmagasabb K-vitamin-koncentráció, majd ennek kb. nyolcvan százalékát a máj raktározza és fokozatosan juttatja vissza a keringésbe a következő három nap folyamán.

A K-vitamin egy jelentős hányada az izmokban és a bőrben raktározódik.

A vérben található K-vitamin egy része a vesén keresztül kiválasztódik, másik, jelentősebb része az epébe kerül, ritkán szabad formában, inkább oxidált- vagy glükuron származékokként.

Fő K-vitamin-forrásnak a spenót és a kelkáposzta tekinthető, mivel ezekben a növényekben található a legnagyobb mennyiségben; igen gyakran megfeledkezünk például a póréhagyma vagy a retek zöldjéről, amelyeket nem tanulmányoztak még ilyen szempontból.

A szervezetben a K-vitamin egyetlen funkciója, hogy a májon keresztül biztosítsa a véralvadás különböző faktorainak szintézisét, ezenkívül nem vesz részt anyagcsere folyamatban, vagy bármilyen anyag szintézisében.

A májsejtben a K-vitamin valószínűleg szerepet játszik egy olyan sajátságos fehérje termelésében, amely közös prekurzora lesz négy – K-vitamin függő – véralvadási faktornak, amelyek a protrombin, prokonvertin, antihemofiliás B-faktor, más néven Christmas faktor vagy tromboplastin, valamint a Stuart faktor.

612
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]