Miért alakulhat ki K-vitamin-hiány, és hogyan kezelhető?

626
HOZZÁSZÓLÁS:

A K-vitamin hiányát felszívódási zavarokkal járó betegségeknek tulajdonítják, amelyekben vagy a felszívódás minden része nehezített, vagy olyan zavarokban fordul elő, amelyekben epe- vagy hasnyálhiány következtében a zsírok felszívódása nem történik meg.k-vitamin1

Továbbá olyan májbetegségekben jelennek meg a K-vitamin-hiányt idéző vérzések, amelyekben a K-vitamin felszívódik ugyan, de a máj annyira beteg, hogy képtelen koenzimként felhasználni az alvadási tényezők előállítására.

Hogyan szívódik fel a K-vitamin?

A különböző K-vitaminok felszívódása a bélcsatornában nem egységes mechanizmus szerint történik. A K1 és a K2 sorozathoz tartozó vitaminok oly mértékben zsírban oldódóak, hogy csak epe jelenlétében képesek felszívódni a bélcsatornából.

Innen a nyirokáramlásba jutnak, majd onnan a véráram útján jutnak be a májba. Minimális része képez a májban depót, alapvetően felhasználódik és gyorsan vízoldékony származékká alakul át, amely az epével és a vizelettel kerül a szervezetből ki.

A K3-vitamin, illetve vízoldékony származékainak a felszívódásához nem szükséges epe, és nem is a nyirokutakon átjutnak be a véráramba, hanem egyenesen a vér útján érik el a májat.

A májban a K-vitamin-félékből képződő össztartalék végül is utánpótlás hiányában néhány héten belül teljesen kiürül, illetve felhasználódik és a szervezet vitaminhiány állapotába kerül.

Mikor lép fel a K-vitamin hiánya?

Hiány lép fel,

  • ha az ételben a mennyisége nem elegendő,
  • ha a felszívódásával van baj,
  • ha a bél baktériumflórája megváltozik,
  • ha a K-vitamin májban történő hasznosítása nem következik be.

Leggyakrabban akkor fordul elő, ha az orvos a fokozott véralvadási (trombózis) készség megléte, tromboemboliás betegség kialakulásának megelőzése vagy kezelése végett K-vitamin-antagonista gyógyszert (kumarinszármazékot, Syncumart, warfarint) ír elő betegének (antagonista = ellentétesen ható, hatást gátló).

A felszívódási zavar lehet mindenféle táplálékra kiterjedő (lisztérzékenység, cöliákia), vagy lehet a zsírokat illető (epehiány, elzáródásos sárgaság, a nyirokelvezetés elégtelensége).

Hogyan lehet kezelni?

Ha csak a zsírokra szorítkozik a felszívódási elégtelenség, akkor a K3-származékokat szájon át is lehet adni, de alkalmazhatók injekciós K-vitamin-készítmények (konakion) is. Ezek kizárólag orvosi vényre kaphatók.

A táplálékból származó K-vitamin a zöld növényekben, májban, tojásban bőségesen elegendő a szervezet számára.

A baktériumok is annyit termelnek, hogy felszívódási, felhasználási zavar nélkül hiánya inkább csak a bélbaktériumok K-vitamint termelő törzseinek elpusztítása után észlelhető.

Ez pedig hosszan tartó, ún. széles spektrumú baktériumellenes szerek (antibiotikumok) adása kapcsán lép fel. Ilyenkor a hiányt azonnal pótolnunk kell K-vitamin-készítményekkel, de az alapvető feladat annak a betegségnek a rendezése, amely miatt a beteg hosszas antibiotikumszedésre szorult. Az antibiotikum kihagyása után megfelelő táplálék fogyasztásával hamarosan helyreáll a normális bélflóra és megszűnik a K-vitamin-hiány is.

626
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]