Mi fán terem a K-vitamin?

598
HOZZÁSZÓLÁS:

Ez a vitamin sokáig élte HaK-vitaminmupipőke életét, alig akadt tudós, aki komolyan foglalkozott volna vele, mert úgy tűnt, csak egyetlen szóra érdemes tulajdonsága van: megakadályozza a véralvadást. Mostanában azonban a világ elé lépett, és a biokémikusok és anyagcsere-szakértők kedvence lett. Ez a tápanyag, amelyet főként a zöldfőzelékfélék és a saláta rejt magában, a protrombin véralvadásanyag állandó, egyenletes koncentrációját őrzi. Protrombin híján a sebek vérzése nem áll el, mert hiányoznak a megfelelő véralvadási faktorkötők.

A K-vitamin kutatását az akadályozta, hogy nem álltak a tudósok rendelkezésére megfelelően érzékeny analizáló és módszerek. Csak az 1990-es évek eleje óta léteznek olyan az egészséges high-tech műszerek, amelyekkel az érdekes anyag működése, mint egy ablakon át, megfigyelhető. Most tehát alaposabban szemügyre vehetik a fiziológusok ezt a véralvadási anyagot. Megállapíthatták, hogy egy addig ismeretlen aminosavat (fehérje-építőkövet) tartalmaz, amely a máj sejtjeiben a már régóta ismert glutaminsav fehérjeanyagból keletkezik.

Az új felismerés az, hogy a K-vitamin jelentős szerepet játszik csontjaink és kötőszöveteink anyagcseréjében és az egészséges veseműködésben is. A K-vitamin mindegyik esetben döntően hozzájárul a kalcium hasznosításához, a kalcium és a D-vitamin együttműködéséhez. Más szövetekben, így a tüdőben és a szívben is, fontos fehérjeanyagokról derítették ki, hogy csak K-vitamin jelenlétében szintetizálódnak. Mennyi K-vitamint igényel a szervezetünk? A K-vitamin – az A-, D- és E-vitaminhoz hasonlóan – zsírban oldódik, így az egészséges zsíranyagcsere elengedhetetlen a vitaminnak az anyagcserében végzett munkájához, elsősorban azért, mert testünk a természettől igen kevés K-vitaminhoz jut hozzá.

Az ember testében, a vérben és a szövetekben, ötvenszer annyi D-vitamin, ezerszer annyi A-vitamin és tízezerszer annyi E-vitamin van, mint K. Megelégedhetünk azzal, ha testkilogrammonként akár csak egy milliomod gramm K-vitamint tartalékol a szervezetünk. A bioanyag sok millió molekula alakjában elterjed összes testsejtünkben. Segédkezik fontos tároló szénhidrátok beépülésénél a sejtekbe, annak érdekében, hogy mondjuk kibírjunk egy délelőttöt tízórai nélkül. Támogatja a máj munkáját is. Legújabban azok közé az anyagok közé sorolják, amelyek a vitalitásunkról és a hosszú életről gondoskodnak.

A K-vitamin-hiány első jelei: bélpanaszok vérző, nehezen gyógyuló sebek orrvérzés fáradékonyság menstruációs rendellenességek.

Hogyan jut a K-vitamin a testsejtekbe?

A K-vitamint vagy a táplálékkal vesszük fel, vagy magunk termeljük a bélbaktériumok útján. Különösen gazdag forrásai a zöld leveles főzelékek, illetve a saláta, de a tej, a joghurt, a tojássárgája és a csukamájolaj is sok K-vitamint tartalmaz. Sajnos nem egyenletes a felvétele a bélben, a felszívódás 10 és 80 százalék között ingadozik aszerint, hogy mennyi a táplálék zsírtartalma és megjelennek-e az epesavak. Akinél a zsírfelvétel forrása elsősorban a kolbász, az csak kevés K-vitamint szerez be a táplálékából. Az ilyeneknek a bélflórája is rendszerint meglehetősen gyönge lábon áll, így aztán baj van a saját K-vitamin termelésével.
Aggasztó tünetek léphetnek fel: menstruációs görcsök, nehezen szűnő vérzések, vagy gyomor- és bélvérzések következtében beálló fekete széklet.
A K-vitamin ugyanazt az utat járja be a vérben, mint a többi, zsírban oldódó vitamin. A máj tárolja, de hamarabb bomlik, mint a többi vitamin. Naponta 50-100 mikrogrammot ( a gramm milliomodrésze) használunk el, és ezt 24 óránként frissen meg kell kapnunk, méghozzá a bélből, állandó áramlatként. A máj felerészben a fillokinonnak nevezett, táplálékból szerzett K-vitamint és a bélbaktériumok által gyártott úgynevezett menachinont tárolja.

Hogyan hat a K-vitamin?

A parányi molekulák szorgalmazzák a máj sejtjeiben a véralvadást elősegítő pro trombin termelését. Ez a folyamat rendkívül fontos, másképpen minden kis seb kiapadhatatlan vérzésre és végül elvérzésre vezetne. Ezért bízott meg a természet egy speciális vitamint főként ezzel a létfontosságú feladattal.

598
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]