Hasznos információk a véralvadás és a K-vitamin kapcsolatáról

634
HOZZÁSZÓLÁS:

Két fontos adattal lehet a véralvadást jellemezni:véraévadás

Howell-idő

Ez a rekalcifikált plazma alvadási idejét megadó teszt érzékenyebb, mint az koagulációs idő (K. 1.), négy adat ellenőrzéséből áll:

  1. a tromboplastin kialakulásának ideje; 14-20 másodperc
  2. a fibrinogén-fibrin átalakulás ideje; 4-7 másodperc
  3. a koaguláció sebessége 20-28 másodperc
  4. a vérlemezkék fibrinogénjének és a fibrinnek a kapcsolódása 54-64 másodperc

Quick-idő

Másként a protrombin koncentrációjának meghatározása, amely lehetővé teszi a vér koagulációs idejének mérését – 37 °C-on – egy adott vérplazmakeveréknél kalciumionok jelenlétében. Az eredmény a teljes protrombin aktivitást %-os értékben adja meg. A Quick-idő mérésének módszerét az antikoaguláns kezelések ellenőrzésére is használják; a normális érték 60-100% között található.

A bevitel hiánya miatti, vagy akár a felhasználási zavarokból eredő K-vitamin-hiány hipotrombinémiára utalaló tüneteket idéz elő: a protrombin koncentrációja csökken és megnyúlik a Quick-idő.

Ez megfigyelhető a máj parenchyma sejtjeinek egyes kórképeiben: krónikus májgyulladás, krónikus etilizmus, cirrózist megelőző állapot, cirrózis, steatosis, vagyis bizonyos típusú kötőszövetek elzsírosodása.

A K-vitamin szerepe

A csecsemőknél fellépő fiziológiás sárgaság súlyosbodik a K-vitamin-hiánya miatt, de itt a bizonyos típusú májsejtek élettani éretlenségéről van szó, amelyek csak a születés utáni nyolcadik napon kezdenek el működni, de ez az anyagcserezavar automatikusan megszűnik pár nappal a sejtek megérése után.

Az epeműködés gátlása miatti sárgaság, amelynél a májsejtek egészségesek, a hipotrombinémia azonnal megszüntethető K-vitamin-bevitellel.

Összefoglalva a különböző súlyosságú vérzékenységek a K-vitamin-hiány következményei.

Hipervitaminózis-zavarok nem tapasztalhatók, amikor a K-vitamin tápanyagokkal kerül a szervezetbe. Egyébként sokkal előbb szenvedünk a túl sok táplálék elfogyasztásának következményeitől, mint a feleslegben bevitt fillokinontól.

Nem léphet fel hipervitaminózis a K-vitaminhoz hasonló koagulációs hatású menadion vagy származékaival történő gyógyszeres kezeléskor sem, de vigyázni kell mert túladagolásuk mérgezést okoz. Lokális kezelésként sclerodermia (bőrkeményedést okozó kollagénbetegség) esetén intravénásán is alkalmazhatóak, amelynek káros mellékhatása nem figyelhető meg.

Ellenben azoknál az újszülötteknél és főleg koraszülötteknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt menadionon alapuló kezelésben részesült, hiperbilirubinémiával (normálisnál több epefesték a vérben) járó hemolitikus vérszegénység tapasztalható.

634
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]