Amit tudnia érdemes a K-vitaminról       

558
HOZZÁSZÓLÁS:

A K-vitamin fokozza a véralvadást, mivel részt vesz a véralvadási faktorok felépítésében. A D-vitaminnal együtt a csontok állandó fel- és átépítésében is szerepe van.

k-vitamin-3

Mennyi K-vitaminra van szükségünk?  

A DGE ajánlásának megfelelően a napi adag 60-80 mg.

A táplálékból fedezett K-vitamin-szükséglet egészséges felnőtteknél igen csekély, ha szükséges egyáltalán, mivel a bélbaktériumok elegendő K-vitamint termelnek. Csak az újszülötteknél döntő a táplálék mint K-vitamin-forrás, mivel náluk még hiányzik az azt létrehozó bélflóra.

Milyen tünetei vannak a K-vitamin hiányának?

Vérzési hajlam (ami 2-4 percig is eltarthat), mivel hiányoznak a véralvadási faktorok. Jellemző korai tünet lehet az ínyvérzés. Felnőtteknél a leggyakoribb okok a máj megbetegedései vagy a K-vitamin felszívódását gátló gyógyszerek szedése.

Általában azonban a bélflóra zavarai (például antibiotikum-kúra után) vagy a zavart zsírfelszívódás, főleg az epeutak elzáródása miatt (epekő), felelősek a hiányért. Veszélyeztetettek ezenkívül azok az újszülöttek és csecsemők, akiket anyjuk gyógyszeres kezelése ideje alatt szoptat. Ezeknek a gyerekeknek megelőzésképpen K-vítamint kell kapniuk.

Orvosi hatása

A K-vitamin az idősebb emberek csontjainak egészségesen tartásáért is felelős. A D-vitamin mellett ez is csökkentheti a csontritkulás problémáját.

Túladagolás

Nagyon ritkán lép fel, mivel a K-vitamin nem mérgező. Nagy dózis injektálásakor vérképzési zavarok és allergiás bőrreakciók lehetségesek.

>>> Fontos: Az óriási A- és E-vitamin-adagok a K-vitamin ellen hatnak, így ilyen esetekben szabályozatlan vérzések figyelhetők meg.

Rendhagyó eset: Az antikoagulánsokat (véralvadásgátlókat) szedők kerüljék a K-vitamin-tartalmú élelmiszereket. Ez azonban nehéz, mivel a vitamin felszívódása a bélben alig szabályozható, és a saját bélbaktériumaik is termelik. Ezért az ilyen kezelésben részesülőknél ügyeljenek a rendszeres A-vitamin-bevitelre.

558
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]